Posted inActualitate

Probleme la Universitatea din Craiova. Rectorul Spînu „s-a agăţat“ în profesorul Cercel

Probleme la Universitatea din Craiova. Rectorul Spînu „s-a agăţat“ în profesorul Cercel

Se anunţă vremuri tulburi în turnul de fildeş al Universităţii din Craiova. Peste câteva zile cea mai înaltă instituţie de învăţământ din Bănie îşi va alege noul rector, iar procesul electoral este deja zdruncinat de acuzaţii.

Unul dintre candidaţi, profesorul universitar doctor Sevastian Cercel, a trimis mai multe sesizări către Ministerul Educaţiei în care arată că actualul rector, profesorul universitar doctor Cezar Spînu, intenţionează să candideze pentru al treilea mandat, deşi Legea Educaţiei îi interzice acest lucru. Cercel consideră că Spînu foloseşte „manevre dolosive“ pentru a-şi atinge scopul.

Rectorul Spînu vrea al treilea mandat

Rectorul Spînu susţine că are dreptul să candideze din nou, deoarece legea s-a schimbat şi prevede acum un mandat de cinci ani faţă de patru cât era atunci când a fost reales. Duelul dintre cei doi este unul între un specialist în drept civil, Sevastian Cercel, şi altul în chimie, Cezar Spînu.

Rezultatul acestei dispute este important nu doar pentru lumea academică din Craiova, ci din întreaga ţară, deoarece în Bănie pare-se că se organizează primele alegeri pentru rector pe baza noilor legi ale educaţiei.

Ce va ieşi din această încleştare ar putea fi definitoriu pentru alegerea oricărui rector din ţară. Desigur, un punct de vedere important îl are şi Ministerul Educaţiei care trebuie să explice dacă un rector cu două mandate de 4 ani cât prevedea vechea lege poate candida din nou.

Adicătelea, dacă se şterg cu buretele mandatele anterioare pentru că erau exercitate sub o anumită lege şi se reia procesul de alegere de la zero pe noua lege care prevede cinci ani. Cu alte cuvinte, dacă o persoană poate candida în buclă dacă se modifica legea pe parcursul mandatului sau nu.

O şedinţă cu probleme

Senatul Universităţii se întruneşte pe 28.11.

 » Read More