Posted inActualitate

Când va fi gata grupul pe gaze naturale de la Ișalnița

Când va fi gata grupul pe gaze naturale de la Ișalnița

Ministerul Energiei a anunțat termenul de punere în funcțiune a celui mai mare grup pe gaze naturale de la CEO și din regiune.

Grupul pe gaze naturale de la Ișalnița va fi construit de o societate controlată de Complexul Energetic Oltenia și ALRO Slatina. Conform Ministerului Energiei, investiția ar trebui să fie gata și pusă în funcțiune până la finalul lunii mai 2027. Prin urmare, se recunoaște oficial existența unei întârzieri de aproape un an și jumătate în ceea ce privește noile investiții ale CEO, alături de companii private.

În Planul de restructurare, grupul pe gaze naturale de la Termocentrala Ișalnița ar trebui să fie gata în anul 2026. Recent, Ministerul Energiei a anunțat semnarea contractului de finanțare pentru centrala pe gaz de la Ișalnița, a cărui valoare se ridică la aproximativ 250 de milioane de euro. Fondurile sunt destinate construirii unei centrale electrice cu ciclu combinat pe bază de gaz natural, de aproximativ 850 MW la Ișalnița, județul Dolj. Valoarea acestui contract, decontată din Fondul pentru Modernizare este de 1.259.374.315,04 lei, echivalentul a 253.125.302,00 euro.

Grupul ar urma să fie adaptat și pentru hidrogen

A fost semnat contractul de finanțare în cadrul Programul-cheie 2 – construirea de capacități electrice de tip turbină cu gaz cu ciclu combinat (CCGT) ce pot fi adaptate pentru funcţionarea pe hidrogen, necesare pentru realizarea tranziţiei de la cărbune şi pentru echilibrarea reţelei, cu finanțare din Fondul pentru modernizare, al cărui beneficiar este CCGT POWER IȘALNIȚA SA, au transmis reprezentanții Ministerului Energiei.

Societatea CCGT Power Ișalnița SA a fost înființată în baza Acordului Acționarilor din data de 05.09.2023 încheiat între Societatea Complexul Energetic Oltenia SA și ALRO SA, fiind ulterior înregistrată la Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Dolj sub nr. J16/1930/15.09.2023, având Cod Unic de Înregistrare 48790613.

 » Read More