Posted inActualitate

Români acuzați de trafic de persoane, reținuți în Spania. Doljeni, între victime » Stiri din Craiova si Oltenia

Români acuzați de trafic de persoane, reținuți în Spania. Doljeni, între victime » Stiri din Craiova si Oltenia

Patru români din județele Dolj și Teleorman au fost obligați să lucreze, timp de doi ani, în Spania și Franța. Polițiștii din Spania au reținut trei persoane de origine română, suspectate că i-au exploatat pe cei patru.

Ancheta a demarat la începutul lunii februarie 2024, atunci când, în baza informațiilor obținute de către Inspectoratul de Poliție Județean Dolj – Serviciul de Investigații Criminale – Compartimentul Asistenţă Judiciară Poliţienească Internaţională, respectiv Secţia nr. 7 Poliţie Rurală Pleniţa, s-a semnalat posibilitatea reţinerii ilegale şi prin contrângere a unor cetăţeni români, în oraşul Aspe, din provincia Alicante, de către un grup infracţional, care îi exploata prin muncă.

Poliţiştii români au efectuat schimbul de informații cu autorităţile spaniole, prin intermediul Centrului de Cooperare Polițienească Internațională – I.G.P.R., beneficiind inclusiv de sprijinul Atașatului de Afaceri Interne al Spaniei în România, în legătură cu posibila locație a victimelor, dar şi a membrilor grupării, iar aspectele transmise de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dolj s-au confirmat.

Astfel, au fost identificate patru victime, cetăţeni români, din judeţele Dolj şi Teleorman, aceştia declarând agenţilor Poliției Naţionale că erau exploatați prin muncă de peste doi ani de zile, fără să beneficieze din punct de vedere economic pentru munca depusă, iar liderul grupării, un bărbat, de 25 ani, cetățean român, le-a reținut actele de identitate, fiind zilnic victimele extorcării, amenințării și violențelor fizice comise de membrii grupării unde se aflau sub exploatare.

Din cercetări s-a stabilit că una dintre victime ar fi plătit membrilor grupării aproximativ 90.000 de euro, pe fondul unei datorii de 100 de euro, acesta primind în schimb câte 40 de euro pe săptămână pentru mâncare.

De asemenea, a mai fost stabilit faptul că exploatarea nu a avut loc numai pe teritoriul Spaniei, ci, de mai multe ori,

 » Citește mai mult…