Posted inActualitate

11 zile în care Craiova a devenit universală

11 zile în care Craiova a devenit universală

Sunt 30 de ani de când la Craiova s-a organizat prima ediție de festival Shakespeare și tocmai ne-am luat rămas bun de la ediția din acest an. O ediție care a arătat lumii că în acest oraș există o comunitate care își cunoaște perfect potențialul și care are o identitate foarte bine creionată, fără nevoia de imitație.

Craiova are ce oferi și, în acest oraș din subestimatul sud, limbajul universal constituit din artă și spirit liber a dovedit că există deja aici ceea ce unii cred că lipseşte, iar alții caută să construiască. Personalitate, specific, cultură, spații comunitare, oameni puternici, frumoşi, capabili.

Craiovei i s-a pus pecetea unei regiuni oropsite și cotropite de neajunsuri, dar, cum bine zicea unui dintre oaspeții care au respirat aer oltenesc în ultimele zile, orașul ăsta are mai multă viață în el decât multe alte orașe atât de avântate în „mainstream-ul” României.

Nu este doar despre potențial, căci știm de mult că poate. Este despre ceea ce arată lumii atunci când oamenii potriviți se reunesc pentru a construi cu propriile mâini destinul locului căruia îi aparțin. Din freamăt, dorinţă, pasiuni. Din chemare. Din drag de locuri şi de oameni şi de ceea ce iubesc.

În urmă cu 30 de ani, Emil Boroghină, această figură desprinsă din alte epoci parcă, acelea definite de eleganța unei aristocrații a simplității și a bunului gând, punea bazele unui festival internațional de teatru inspirat de universalitatea lui William Shakespeare. La Craiova, în miezul sudului României, într-un oraș de câmpie care ar fi putut fi la fel de bine un deșert. Festivalul a crescut și a adus în acest oraș nume emblematice din lumea artelor, de-a lungul anilor. Și sir Emil Boroghină, căci acest titlu i s-ar potrivi atât de bine în acest context shakespearian,

 » Read More