Posted inActualitate

Vâlcea: Perișani va avea propriul tezaur de amintiri creat de elevii comunității locale

Vâlcea: Perișani va avea propriul tezaur de amintiri creat de elevii comunității locale

30 de elevi din Perișani, Vâlcea, culeg povești de la bătrânii din satele comunei și vor publica o antologie de povestiri.

Scopul proiectului Povești din bătrâni, implementat de Business Teorema și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, este mobilizarea elevilor din comuna Perișani în păstrarea unei arhive cu povești și amintiri ale bunicilor și străbunicilor lor. Școala Gimnazială Perișani este partener al proiectului și contribuie cu resurse umane (profesori coordonatori) la buna desfășurare a activităților.

Sunt implicați copiii din toate satele comunei Perișani:

  • Băiașu,
  • Mlăceni,
  • Perișani,
  • Podeni,
  • Poiana,
  • Pripoare,
  • Spinu,
  • Surdoiu.

O antologie Povești din bătrâni

Activitățile proiectului sunt: susținerea a două ateliere, pe durata a 4 zile (25, 26 mai și 1, 2 iunie), de către scriitorii Tudor Călin Zarojanu și Marian Coman. Elevii participanți au deprins tehnici de interviu, cunoștințe de redactare a unui text jurnalistic, structuri narative, stil și prezentare a unor personaje și evenimente. Elevii au primit un reportofon pentru a înregistra, pe perioada vacanței de vară, povești și amintiri ale bunicilor sau altor seniori din comunitate. Aceștia vor transcrie poveștile culese, le vor edita sub îndrumarea unor profesori coordonatori de la Școala Perișani, apoi le vor preda celor doi scriitori, care vor lua deciziile finale cu privire la forma, stilul și ordinea textelor, înainte de publicare.

Produsul final este o antologie Povești din bătrâni, care își propune să surprindă istoria locurilor și felul în care comunitatea s-a adaptat la regimuri de viață diferite, impuse de schimbările istorice. În comuna Perișani trăiesc încă bătrâni care erau preșcolari la sfârșitul războiului și au trecut prin comunism, revoluție și adaptarea la democrație, fără să părăsească Țara Loviștei. Au rămas între munți și au păstrat ritmul de viețuire pe care l-au învățat de la bătrânii lor: creșterea oilor și vitelor,

 » Read More