Posted inActualitate

Plantări de puieți pe mai mult de 3 hectare de teren din lunca Gilortului, în cadrul proiectului FISH for LIFE

Plantări de puieți pe mai mult de 3 hectare de teren din lunca Gilortului, în cadrul proiectului FISH for LIFE

Agenția pentru Protecția Mediului Gorj anunță finalizarea, în această primăvară, a lucrărilor de plantare de puieți pe 3,126 hectare, de-a lungul râului Gilort. Aceste lucrări au fost realizate în cadrul proiectului LIFE16 NAT/RO/000778 Refacerea culoarelor de migrație și a habitatelor pentru speciile de pești reofili din râul Gilort FISH FOR LIFE. Proiectul are ca scop refacerea conectivității longitudinale pe râul Gilort și îmbunătățirea diversității habitatelor pentru speciile de pești reofili (specii ce trăiesc în ape curgătoare).

Plantările de puieți în lunca Gilortului au fost realizate în două sesiuni, și anume:
• noiembrie 2022: sectoarele US4 (0,26 ha) și US5 (1,44 ha) pe hartă, în vecinătatea comunei Bengești-Ciocadia, satul Mirosloveni);
• februarie – martie 2024: sectoarele US1 (0,64 ha), US2 (0,24 ha) și US3 (0,546), în vecinătatea comunei Bengești-Ciocadia, satul …).
Pentru plantări au fost utilizate patru specii de puieți: salcie albă, anin negru, plop alb și frasin. În cazul aninului, 30% din totalul puieților plantați au fost recoltați din regenerări naturale (din arealul sitului Natura 2000 Râul Gilort și din zonele învecinate), cu respectarea condițiilor dimensionale și de calitate impuse prin standardele specifice lucrărilor silvice.

Numărul total de puieți plantați în cele cinci areale este de aproximativ 13.000 de bucăți.


Cum se aleg speciile folosite la plantări

Alegerea speciilor lemnoase s-a realizat ținând cont de cerințele fiecărei specii față de factorii ecologici (lumină, temperatura aerului, umiditatea, vântul etc), factorii edafici (textura și profunzimea solului, conținutul în schelet, troficitatea, specifică și globală, regimul de umiditate, fertilitatea), factorii geomorfologici (altitudinea, expoziția, panta, configurația terenului), factorii biotici și abiotici etc.

În cazul pierderilor uniform răspândite sau grupate, au fost prevăzute completări în anii I şi II de la plantare în procente de 15-20%, respectiv 10%. Puieţii care vin în completare vor trebui să respecte aceleaşi standarde de calitate ca şi puieţii plantaţi în anul I.

 » Read More