Posted inActualitate

Percheziții în județul Dolj și alte patru județe din țară. Trafic de migranți și trecere ilegală a frontierei

Percheziții în județul Dolj și alte patru județe din țară. Trafic de migranți și trecere ilegală a frontierei

Mai multe percheziții au fost efectuate, marți, în județele Dolj, Timiș, Arad, Caraș-Severin și Argeș, într-un dosar privind traficul de migranți și trecerea ilegală a frontierei de stat, grupul infracțional fiind format din români, bulgari, irakieni și bengalezi.

Potrivit DIICOT, au fost puse în aplicare 33 mandate de percheziție domiciliară pe raza judeţelor Dolj, Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Argeş, în acest dosar.

În baza probatoriului administrat s-a reținut că, la începutul anului 2023, pe teritoriul României, a fost constituit un grup infracțional organizat format din cetățeni români, bulgari, irakieni şi bengalezi, având ca scop comiterea infracțiunii de trafic de migranți, în vederea obținerii în mod ilicit şi facil a unor importante sume de bani, grup care a acționat până în prezent.

„Mecanismul infracţional a presupus identificarea de migranți de origine arabă, care doreau să ajungă în țările din vestul Europei, în special Germania, ulterior membrii grupului acționând pe următoarele paliere: preluarea migranților, cu barca, de pe malul bulgăresc al Dunării, pătrunderea ilegală în România în zona județului Dolj, transportarea acestora cu mașini de marfă către vestul țării, cazarea pentru scurt timp (1-2 zile) în zona Timișoara-Arad, urmată de preluarea migranților de către alți șoferi și îmbarcarea în autovehicule mari de transport marfă (în general TIR-uri), în încercarea de trecere a graniței spre țări din vestul continentului”, arată procurorii DIICOT.

Transportul inițial, de la malul românesc al Dunării către zona de vest a ţării, se realiza în autoutilitare (dube) de transport marfă sau autoturisme de teren, în grupuri de câte 20-30 de migranți, ascunși printre mărfuri.

Pentru fiecare persoană, membrii grupului infracțional au pretins și primit între 4.000 de euro și 5.000 de euro. Banii au fost investiți în autoturisme de lux şi în case.

„Cu ocazia unui astfel de transport, unul dintre şoferi (membru al grupului infracțional organizat) a fost implicat într-un accident rutier soldat cu rănirea migranţilor.  » Citește mai mult…